Šeřík karpatský. Zasaďte jeden z nejkrásnějších šeříků

Začátek května je v tuzemsku neodmyslitelně spojený s květy šeříků. Jejich bohatá květenství září mnoha barvami, jejich omamnou vůni „nepřehlédnete“ už zdaleka. V Česku je šeřík jako doma, z přibližně tří desítek druhů se v našich zahradách nejčastěji pěstují šeřík obecný, šeřík čínský a šeřík karpatský.

My v zahradě pod horou pěstujeme posledně jmenovaný – šeřík karpatský (Syringa josikaea). A pak ještě šeřík sametový, kultivar Miss Kim. Ten má svůj domov na korejském poloostrově, jméno Kim ale nemá nic společného s vládnoucí dynastií v komunistickém ráji v jeho severní části. O šeříku sametovém (Syringa patula ‚Miss Kim‘) ale až jindy, teď snad jedinou větu – zalíbilo se u něj krtkovi, který ho už dvakrát doslova „vykopal“ ze země. Přežil, roste, loni i poprvé kvetl.

Šeřík karpatský třetí rok po výsadbě. Z archivu autora.

Doma je šeřík karpatský… v rumunských Karpatech

Zpátky k šeříku karpatskému. Na rozdíl od šeříku obecného, který pochází z Balkánu, je doma v Rumunsku a části Ukrajiny. Vybírá si světlá místa v pobřežních křovinách i v lesích od nížin po podhůří. Světlé místo jsme mu vybrali i my, sluníčko má prakticky celý den, pěstujeme ho ve skupině s vajgélií Weigela florida ‚Pink Princess‘ a kalinou japonskou Viburnum plicatum ‚Rowallane‘.

Zatím jsou všechny tři keře ještě malé, už teď se ale těšíme, že časem vytvoří neprostupný propletec plný lila, bílých a světle fialových květů. Všechny tři keře kvetou v květnu až červnu, všechny jsou v dospělosti přibližně stejně vysoké.

Pěstování šeříku karpatského je poměrně snadné. Má rád sluníčko, zásaditější a na humus bohatou půdu a pravidelnou zálivku. Co se řezu týká – pravidelným prořezáváním zlepšíte kvetení. Tento šeřík totiž kvete na loňských výhonech – a právě řezem podpoříte jejich růst. Mimochodem, květenství šeříku karpatského jsou velmi zajímavá – užší než květenství šeříku obecného, na délku mají až 20 centimetrů a rostou vzpřímeně.

Je menší než šeřík obecný, hodí se i do malých zahrad

Užší a menší je i samotný keř – na výšku dosahuje obvykle výšky tří metrů, oproti šeříku obecnému, který dorůstá až 6 metrů, se tak hodí i do menších zahrad. Šeřík karpatský je plně mrazuvzdorný, odolný chorobám a škůdcům, je poměrně dlouhověký. Vysaďte ho do menší skupiny keřů, kvetoucích ve stejném období (jako my), parádu udělá i ve volném živém plotě.

Jestli je nějaké místo, kam šeřík karpatský nesázet? Možná ho nedávejte do blízkosti stromů a keřů, které jsou náročné na vodu – šeřík karpatský se rád roztahuje svými kořeny do okolí a stahuje si vodu pro sebe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *