Mít v zahradě libeček znamená mít v zahradě poklad

Je zdrojem vitamínů a minerálů, má hodně céčka, draslíku, vápníku hořčíku a železa. Upravuje trávení, zbavuje nadýmání a nadměrné plynatosti. Má i docela slušné účinky diuretické – pomáhá tak při vysokém tlaku a otocích. A konečně, libeček je jako léčivka zajímavý svými antibakteriálními a protizánětlivými účinky.

Na jednu statnou bylinu je toho docela dost, že? Není to ještě všechno. Libeček je totiž i oblíbeným kořením, které v sobě spojuje chuť petržele a celeru. Právě pro ni je u strávníků buď oblíben nebo zatracován – jeho chuť je totiž výrazná a ne každý si ji oblíbí. Jestli patříte mezi „zatracovače“, zkuste mu dát šanci – používejte ho jen po troškách, jeho zdravotní benefity stojí za to.

Náš libeček na konci dubna. Z archivu autora.

Na jaře patří libeček k prvním bylinkám, které se probudí

U nás v zahradě pod horou Choustník v jižních Čechách začíná libeček lékařský (Levisticum officinale) vyrážet už na konci března, na konci dubna už je tak velký (viz obrázek), že se dají sklízet první listy a mladé řapíky. Dáváme je čerstvé do polévky, do pomazánek, do různých zapékaných jídel, vegetariánské sekané, čočkových karbanátků…. Je spousta pokrmů, kde chcete mít na jaře něco zeleného, voňavého a zdravého – a libeček všechno tohle splňuje.

Na pěstování je libeček nenáročný, spokojí se s každým místem, kde má dost sluníčka – zkušení zahradníci a zahradnice říkají, že bude prospívat tam, kde mu dopřejete aspoň šest hodin přímého sluníčka denně. Kromě sluníčka potřebuje libeček i pravidelnou zálivku, nenechte jej dlouho na suchu. Nenechte ho ale ani dlouho stát ve vodě – přemokření vede k uhnití kořenů. Hnojení? Když mu dvakrát nebo třikrát za sezónu dopřejete kopřivovou jíchu nebo vermikompost, zlobit se nebude.

Náš libeček roste na stejném místě přes 10 let

Libeček je trvalka, a to trvalka dlouhověká – nám roste na stejném místě už asi 10 let, každý rok vyrazí prakticky od nuly a dorůstá do výšky až 120 cm, přičemž na šířku má kolem jednoho metru. Sklízíme průběžně, a to prořezáváním v místech, kde jsou „větve“ libečku moc husté. Co nepoužijeme hned, zamrazíme nebo usušíme – jen lístky, starší řapíky ne.

Máte libeček rádi, ale nemáte zahradu? Určitě se nebojte zasadit ho do přenosné nádoby a dejte ho klidně třeba na balkon. Když pak na zimu nádobu umístíte do chladné a světlé místnosti, přežije bez problémů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *