Kopřivové pesto. Za nás stejně dokonalé jako bazalkové

Pokud máte pesto rádi a v kuchyni ho používáte, určitě vám ho nemusíme nijak zvlášť představovat. Pokud jste ho ale zatím neochutnali nebo si nezkusili doma připravit, pak vězte, že pesto není žádný výmysl dnešní zmlsané doby.

Naopak, pesto je tradiční italská omáčka pocházející z regionu Ligurie na severozápadě Itálie, zejména z města Janov. Název „pesto“ je odvozen z italského slova „pestare“, což znamená drtit nebo rozemlít, protože původní recept vyžadoval drtit ingredience v hmoždíři.

Historie pesta sahá až do středověku, přičemž první záznamy o podobných omáčkách se objevují v 16. a 17. století. Klasické pesto alla genovese se skládá z následujících ingrediencí: čerstvá bazalka, strouhaný parmazán, strouhaný pecorino sardo, piniové oříšky, česnek, olivový olej a hrubá sůl. Pesto se nejčastěji používá jako omáčka na těstoviny, ale je také oblíbenou přísadou v sendvičích, pizzách, salátech a jako dip pro zeleninu.

Kopřivové pesto je parádní už na pohled. Z archivu autora.

Tolik k definici a historii pesta. Pesto má svoji historii i v zahradě pod horou. Známe klasiku v podobě bazalkového, vyzkoušeli jsme pesto z medvědího česneku. Letos (2023) jsme poprvé vyzkoušeli pesto z mladých kopřiv.

Naše hodnocení? Je tak výborné, že by člověk až nevěřil, že jí „obyčejné kopřivy“. Těch máme na zahradě docela dost. Kopřivy na jídlo doporučujeme trhat do půlky května, pak už obsahují příliš mnoho dusičnanů.

Příprava nezabere víc než pár minut. Z archivu autora.

Jak kopřivové pesto připravujeme?

Základem jsou čerstvě natrhané kopřivy. Ty by měly být opravdu mladé (nekvetoucí), nejlepší je trhat jen cca 15 cm dlouhé vrcholky – jsou nejmladší. Kolik kopřiv na pesto je potřeba? Poměrně dost, třeba pětilitrový kbelík vystačí na přibližně čtyři nebo pět skleniček od tradiční dětské přesnídávky.

Postup? Kopřivy propláchněte a zbavte všech nečistot. Pak je je zalijte vroucí vodou a nechte je pár minut ponořené. Hotovo? Teď už se nemusíte bát kopřivy vzít do ruky, vařící voda je zbavila žahavých chloupků. Vodu slijte a kopřivy pořádně vyždímejte – čím se vám to podaří lépe, tím lepší bude mít kopřivové pesto strukturu.

Pokud máte vyždímáno, postupte k dalšímu kroku. Dejte kopřivy do mixéru, přidejte přibližně 100 gramů vlašských ořechů (nebo mandlí, slunečnicových semínek… je jen na vás, co zvolíte), česnek dle chuti, sůl, 100 ml olivového oleje a cca 100 gramů tvrdého sýra (opět vyberte podle sebe).

Nyní vše rozmixujte na jemnou hmotu. Tu naplňte do skleniček a zalijte přibližně půlcentimetrovou vrstvou olivového oleje, který bude kopřivové pesto chránit před zkažením. Poté přeneste sklenice do lednice, kde čerstvé pesto v chladu vydrží až tři týdny. U nás bohužel nevydrželo, tak nám chutná.

Kopřivové pesto v receptech? Použíjte ho stejně jako bazalkové. Výborné je i na krajíci chleba s máslem nebo margarinem, fantasticky si rozumí s topinkou.

Jedna odpověď na “Kopřivové pesto. Za nás stejně dokonalé jako bazalkové”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *