Ochrana proti jarním mrazíkům? Netkaná textilie poslouží skvěle

Jaro? V posledních letech je to pro majitele zahrad a zahrádek tak trochu loterie. Jasný předěl mezi zimou a jarem se poněkud vytratil, docela silné mrazy (-5 stupňů v noci) dokážou potrápit na mnoha místech i v dubnu a květnu – a to dokonce několik dnů za sebou.

U nás v zahradě pod horou jsme takto v posledních letech nesklidili žádné vlašské ořechy, květy spálily pravidelně poslední mrazíky (spíše tedy mrazy). Až na letošek, kdy ořech chladné noci přežil a sklidili jsme snad půl metráku ořechů.

Na přikrytých záhonech klíčí výsevy 2x rychleji. Z archivu autora.

Má tedy smysl pěstovat něco už v březnu nebo dokonce v únoru? Nejkratší měsíc roku – ten u nás v Předboři většinou ještě pro výsevy a výsadbu čehokoli vhodný není, země bývá většinou promrzlá. Obzvlášť, pokud bývají holomrazy, což (opět) není v posledních letech nic divného. A studený skleník? Zkusili jsme, nešlo to. Únor je ale měsíc, kdy je fajn vysadit jarní odrůdy česneku – tady máme zkušenost naopak dobrou.

Březen? To už je něco jiného. I když je chladno, vyséváme zeleninu, která potřebuje delší čas na vyklíčení – typicky mrkev. Do skleníku přenášíme sadbu, kterou jsme dosud měli doma na parapetu, vyséváme (do skleníku i na venkovní záhony) ředkvičky, na konci března dáváme ven i sazečku. Ve skleníku sázíme saláty pro rychlení.

A když jsou mrazíky a mrazy? Vše máme, klidně i delší čas v kuse, pod bílou netkanou textilií. Ve skleníku navíc máme „přírodní topení“. Ta výsevy a mladé rostlinky ochrání, přitom k nim propustí dostatek vláhy ze srážek a sluneční paprsky. Co máme vypozorováno, rostliny pod bílou textilií vyrostou 2x rychleji než rostliny nepřikryté.

Jak používáme netkanou textilii při jarní ochraně rostlin před mrazíky?

Netkanou textilii položíme přímo na záhon, kde máme zaseto. Pokud chceme ochránit už několik centimetrů vysoké sazenice, vytvoříme konstrukce, které drží textilii nad nimi. Konstrukce jsou přenosné, abychom je mohli na zalévání dávat na stranu.

Na co je třeba dát pozor? Bílá netkaná textilie je velmi lehká a snadno se trhá, při zakrývání záhonů a rostlin myslete na to, že musí být pořádně připevněna a upevněna. V opačném případě ji odnese první vítr. Nezapomeňte také na to, že klíčící rostlinky musí mít prostor pro růst – na druhou stranu, třeba ředkvičky si ji samy snadno nadzvihnou, když potřebují.

Co také přikrýváme? Určitě mladý fíkovník, přikrýváme také rašící borůvkové keře. Jinak asi nic. Meruňka nám umřela na mrtvici, nic dalšího podobného nepěstujeme.

Netkané textilie pro ochranu výsevů před mrazem jsou ekologicky šetrným a ekonomicky efektivním způsobem, jak chránit rostliny a zlepšit úrodu v chladných a proměnlivých podmínkách. A ty jsou v posledních letech na jaře stále častější. A asi nejen u nás na jihu Čech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *