Což takhle dát si… kopřivy?

Jsou skvělou přísadou do mnoha pokrmů, které díky jejich výživové hodnotě a chuti získají body na stupnici „je to zdravé a chutná to“. I tak se dají popsat mladé kopřivy. Slovo mladé prosím nevynechávat – čím starší totiž jsou, tím více dusíku v sobě kumulují a jejich účinek na zdraví začíná být více negativní než pozitivní.

Do kdy jsou mladé kopřivy ještě mladé? Ideální čas pro jejich sběr na jídlo je do půlky května, pak už je lepší nechat je housenkám motýlů. Třeba baboček kopřivových. Nebo z nich můžete udělat silné přírodní hnojivo. U nás v zahradě pod horou je kopřiv tolik, že nám vyjdou na všechno jmenované. A ještě jich hromada zbyde.

Mladé kopřivy jsou plné vitamínů, minerálů a bílkovin. Z archivu autora.

A proč z kopřiv vařit? Kopřivy jsou dobrým zdrojem vitamínů, jako jsou vitamín A, C, K a B-komplex. Jsou také bohaté na minerály jako železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, fosfor, zinek a síru. Kopřivy překvapivě obsahují poměrně vysoký obsah bílkovin (až 5-6 g bílkovin na 100 g čerstvých kopřiv). I proto jsou prima do vegetariánského jídelníčku.

Kopřivová polévka. Uvařte cibuli, brambory a česnek na másle, přidejte nakrájené mladé kopřivy a zalijte vývarem. Povařte, dokud nezměknou brambory, a poté rozmixujte do hladka. Dochutíte smetanou, solí a pepřem.

Kopřivové pesto. Umixujte omyté a osušené mladé kopřivy, česnek, strouhaný sýr italského typu, olivový olej, sůl a pepř.

Kopřivová omeleta. Na pánvi osmahněte nakrájenou cibuli a česnek, přidejte nakrájené mladé kopřivy a nechte zvadnout. Přidejte rozšlehaná vejce, osolte a opepřete a nechte ztuhnout.

Kopřivový quiche. Připravte těsto na quiche a vložte ho do formy. Na dno rozprostřete osmahlou cibuli a česnek, nakrájené mladé kopřivy a rozšlehaná vejce smíchaná se smetanou, solí a pepřem. Upečte dozlatova.

Kopřivový špenát aneb klasika na závěr. Na másle osmahněte cibuli a nasekaný česnek, přidejte nakrájené mladé kopřivy a nechte vše chvíli podusit. Osolte, opepřete… a podávejte.

Dobrou kopřivovou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *