Medvědí česnek. Jarní poklad plný vitamínů

Znáte slovo „hype“? Používá se pro vše, co je „široce až přehnaně medializované“. Hype je každý nový iPhone, třeba. A taky medvědí česnek, vytrvalá bylina, která se přitom „provinila“ jen tím, že je prvním bohatým zdrojem vitamínu C a dalších nutrientů po zimě.

O česneku medvědím se tak píše jako o „diamantu jarní přírody“, další přirovnání už radši vynechám. Co ale nevynechám, je mé nepochopení pro to, jak je medvědí česnek v přírodě likvidován. Sběrači medvědího česneku vyplení během pár hodin i velká naleziště. Jedni ho mají na pesto, druzí na prodej. Nemálo jich přitom česnek sklízí tak, že vytrhnou celou rostlinu… a ta umírá.

Zázračnou bylinkou, za kterou je pokládán, medvědí česnek není. Pěstovat se ho ale vyplatí

O zázračnou bylinku přitom nejde. Víc vitamínu C má i třeba jeho domácí sourozenec (česnek kuchyňský). Výjimečný je medvědí česnek tím, že dává úrodu v době, kdy v přírodě čerstvé vitamíny ještě nejsou. Pokud ho tedy sbíráte v lese, buďte k němu ohleduplní. A pozor na záměnu – neznalí sběrači ho mohou zaměnit s jedovatou konvalinkou.

My máme česnek medvědí (Allium ursinum) na zahradě. Roste nám pod starou jabloní a teprve letos se rozhodl, že se začne rozrůstat – tři roky po sobě totiž vytvořil vždy jen jeden trs.

Proč pěstovat medvědí česnek?

  • Na zahradě je skutečně prvním jarním zdrojem vitamínu C. U nás vyráží většinou v půlce března, na jeho konci má už pěkné velké listy. Ve stejné době třeba pažitka teprve vyráží.
  • Medvědí česnek sklízíme průběžně až do května, kdy vykvétá a listy ztrácejí svoji typickou česnekovou chuť. Pak se rostlina zatáhne do země a nabírá síly na další sezónu.
  • Jak listy medvědího česneku zpracováváme? Pesto neděláme, to bychom museli mít asi plantáž… a taky si myslíme, že čerstvý je medvědí česnek nejlepší. Jíme ho třeba na chlebu s máslem (fantastická kombinace) nebo pár listů natrháme do zeleninového salátu. Prima je posypat nasekanými listy polévku nebo omáčku. Podobně jako třeba kudrnatou petrželkou nebo pažitkou.
  • Krátkodobé uskladnění medvědího česneku? V lednici listy vydrží 3–4 dny. Zásobu na více dnů proto nedoporučuji, zvadla by vám. Dlouhodobé zásoby? Nedělejte je, je to zbytečné. Čerstvých vitamínů po zbytek roku seženete dost a dost.
  • Medvědí česnek milují i včely, patří mezi důležité jarní nektarodárné rostliny.

Jak medvědí česnek pěstovat?

My ho zasadili pod jabloň na severní straně zahrady, kde má celoročně polostín a vlhčeji. V podobných podmínkách roste v přírodě a stejné ocení i při pěstování v kultuře. Výsev nebo cibulky? Záleží jen na vás, cibulky se doporučuje sázet na jaře (cca 5 cm hluboko), výsev je lepší na podzim.

Pokud budete vysévat třeba v létě, dejte semena v substrátu přibližně na měsíc do spodní přihrádky lednice – potřebují přejít chladem (tzv. stratifikace), jinak klíčí jen obtížně.

A proč se medvědímu česneku říká medvědí? Důvodem je fakt, že si jej oblíbili medvědi, kteří po zimním spánku vyrazili hledat něco k snědku. Medvědí česnek je jejich první jarní potravou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *