Kadeřávek. Proč u nás v zahradě nikdy nechybí?

Určitě bych dal dohromady více argumentů, jeden je ale důležitější než ostatní. A to ten, který říká, že kdo pěstuje kadeřávek, sklízí čerstvou zeleninu ze záhonů i v zimě.

Kadeřávek (též kapusta kadeřavá, Brassica oleracea convar. Acephela) totiž dobře snáší mrazy.

Teď ty ostatní argumenty

  • Nutriční specialisté označují kadeřávek za superpotravinu. Zkadeřené listy mají vysoký obsah železa, vitamínu K (nejvíc z listové zeleniny), karotenu, luteinu a dalších nutrientů.
  • Kadeřávek je kapusta, ale chuť má mnohem jemnější. To oceníte, pokud vám vadí sirná chuť kapusty růžičkové nebo vás nadýmá kapusta hlávková.
  • Příprava kadeřávku je rychlá, skoro bych řekl blesková. Pro zachování co nejvíce nutrientů doporučuji listy jen blanšírovat, případně krátce povařit. Krátce rovná se v tomto případě do pěti minut.
  • Mladé listy nemusíte tepelně upravovat vůbec. Stačí posolit, pomačkat v rukou, pokapat citronovou šťávou… a přidat do libovolného zeleninového salátu.
  • Kadeřávek chutná na mnoho způsobů. Zapečený s těstovinami či bramborami, jako příloha, my z něj děláme špenát, když nemáme… špenát. Zkusili jsme i kadeřávkové chipsy, ale popravdě, nechutnaly nám.

Kadeřávek je zkrátka jednou z nejlepších zelenin, kterou znám. Vypěstovat ho přitom není složité. V březnu vysejte do sadbovačů, v dubnu nebo na začátku května vysaďte sazenice na živinami dobře zásobený záhon… a pak už se jen těšte na sklizeň.

Pěstování kadeřávku? Tak jednoduché, jak to jen jde

Opravdu, kadeřávek je na pěstování bezproblémový. Nechutná housenkám běláska (aspoň u nás ne), nejdou na něj mšice, netrpí na žádné choroby, snese i polostín. Prima je i fakt, že nezabere moc místa. Pro naši pětičlennou rodinu stačí osm rostlin – kadeřávek si dopřáváme občas, nemáme ho na stole denně.

Rostliny vysazuji na záhon široký 60 cm, na tuto šířku se vejdou pohodlně dvě. Rozestup v řádku? Doporučuje se spon 60×60 cm, ale my ale děláme rozestup 30 cm. Kadeřábek totiž roste do výšky, ne do šířky.

Co mě na kadeřávku baví? Mladé spodní listy se sklízejí postupně tak, jak vyrůstají – vždy jich tak sklidíte jen tolik, kolik jich právě potřebujete. Sklízet kadeřávek můžete od léta do konce zimy – my pravidelně kadeřávkovou sezónu končíme s koncem února.

Můj tip: Kadeřávek doporučuji všem, komu se nedaří pěstování brokolice. Chuťově jsou si obě tyto brukvovité zeleniny podobné. A nebudete muset řešit rozpadání růžiček, které pěstitele brokolice často trápí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *