Koňský hnůj a příprava skleníku na sezónu

Organické hnojení potřebuje každá zahrada. Kompost, vermikompost, zelené hnojení, hnůj – každý způsob má svoje pro a proti. My hnojíme vším, co jsem vyjmenoval. Klasický kompost u nás nahrazuje stále víc vermikompost s tím, jak máme na zahradě rozrůstající se „stádo“ kalifornských žížal, které zpracují prakticky všechen rostlinný organický odpad z domácnosti, odleželou posekanou trávu i zbytky po sklizni.

Příprava skleníku – koňský hnůj. Z archivu autora.

Zelené hnojení? Svazenku a další na živiny bohaté rostliny pěstujeme vždycky na části odpočívajících záhonů – stačí posekat a zarýt. A hnůj? Pořád si říkám, že ten hovězí dáme v silné vrstvě na podzim na vermikompostér, aby ho žížaly do jara proměnily v „černé zlato“ neboli vermikompost. Bohužel, je vždycky tolik jiné práce, že se to ještě nepovedlo zrealizovat.

Co se ale zrealizovat povedlo – v únoru jsem se dostal přes neteř ke koňské farmě, odkud mohu brát koňský hnůj. Napoprvé jsem vzal káru za auto, celkem 20 koleček. Část nechám na výsadbu rajčat (ke každému dám), dýní (milují kořeny v teple a koňský hnůj hřeje), určitě ho využiju i k ačokče, pod papriky a nakládačky. V horní zahradě jím přihnojím i ovocně stromky.

Koňský hnůj ve skleníku? Takhle to děláme my

Teď v předjaří (konec února 2024) jsme koňský hnůj dali do nevyhřívaného skleníku. Vyházeli jsme původní zeminu (cca 30 cm), na dno mírně vyvýšených záhonů jsme navezli hnůj (cca 15 cm) a dali zpátky zeminu. Hnůj jsme trochu prolili vodou (aby se „aktivoval“ a začal hřát). Poslední krok – vyseli jsme do skleníku asi 10 řádků ředkviček – směs tvarů a barev, ať nejsou úplně jednotvárné.

Co koňský hnůj ve skleníku dokáže?

Teď v předjaří a na jaře zahřeje, třeba právě ty ředkvičky byl měly rychleji klíčit i růst. Pozitivní vliv bude mít teplo z koňského hnoje i na saláty a rané kedlubny, které půjdou do skleníku tak za dva týdny.

V létě ve skleníku koňský hnůj, který velmi rychle kompostuje, podpoří růst rajčat, která si snadno dosáhnou na živiny přes vrstvu zeminy. Stejně tak beraní rohy a salátovky. Víc toho ve skleníku nepěstujeme. Co vy a koňský hnůj? Používáte?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *