Je bezpečné přidávat listí vlašského ořechu do kompostu?

Na začátek stručné konstatování – ano, je to bezpečné, ale my v zahradě pod horou to neděláme. Důvod? S listím z ořešáku je v tomto ohledu moc práce. A protože máme „biomasy“ do kompostu i bez něj dost a dost, práci si nechceme přidělávat.

Ořešák má přes 60 let, listí je hodně. Se sekačkou jde práce od ruky. Z archivu autora.

A teď podrobněji. Spadané listí z vlašského ořechu obsahuje juglon, chemickou látku, která kterou ořešák využívá k omezení konkurence jiných rostlin ve svém okolí. Juglon je i v plodech (právě on způsobuje hnědé zabarvení rukou, když ořechy loupete) a v kořenech. Schválně si všimněte sami, že pod korunou vlašského ořechu skoro nic neroste.

Juglon. Je v kompostu nebezpečný?

Kvůli juglonu se listí z ořešáku rozkládá pomaleji než ostatní listí, mezi zahrádkáři se také traduje, že jeho toxické vlastnosti negativně ovlivní růst (například) zeleniny, ke které kompost s listím z vlasškého ořechu přidají.

Na jaře není po listí ani památka. Z archivu autora.

Obava je to zbytečná, pokud listy ořešáku před kompostováním rozmělníte na maličké kousky (třeba sekačkou), dostatečně je promícháte s ostatním materiálem v kompostu a necháte kompost zrát několik měsíců, můžete ho použít víceméně bez obav.

Slovo víceméně je ale na místě. Někdy to prostě nezafunguje a juglon, který se zcela nerozloží, vám zničí část úrody. My proto listí z vlašského ořechu do kompostu nedáváme vůbec.

Bez listí vypadá zahrada tak nějak lépe. Z archivu autora.

Jak s ním na podzim nakládáme? Prostor pod stromem přejedeme sekačkou na trávu a listí, které se rozmělní na malé kousky, dáme na hromadu ke kmeni u plotu zahrady. Malé kousky listí nerozfouká vítr a na jaře je z hromady hromádka, ze které pak není v létě prakticky nic.

Co vy a listí z ořešáku? Kompostujete nebo nekompostujete?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *