Sklízíme první topinambury. Polévka z nich je fantastická

Přelom října a listopadu v zahradě pod horou, to jsou hlavně poslední dýně, přemíra kdoulí, dozrávající mišpule a hlavně první sklizeň topinamburů. O tom, proč je pěstujeme a jak,jsme na blogu psali.

Dneska pro vás máme jeden fantastický topinamburový recept – výbornou krémovou polévku, ve které hrají čerstvě sklizené topinambury hlavní roli. A která v chladných podzimních dnech zasytí a zahřeje. Podobně jako třeba krémová polévka z dýně nebo pozdních kedlubnů, které se sklízejí také na konci října.

Takhle vypadají 3 kg čerstvých topinamburů. V lednici vydrží několik dnů. Z archivu autora.

Recept na polévku z topinamburů? Stačí chvilka a pár ingrediencí

Polévka z jeruzalémských artyčoků, jak se topinamburům také říká, je z kategorie pokrmů „za chvilku mám hotovo“. Kolik a co budete potřebovat? Základem jsou čerstvě sklizené topinambury (dají se postupně sklízet celou zimu), pro pětičlennou rodinu (jako je ta naše) stačí 0,5 – 0,75 kg. Topinambury důkladně očistěte (loupat je netřeba), pokrájejte… a na chvíli je dejte stranou.

Už jeden talíř topinamburové polévky zasytí. Z archivu autora.

Připraveni na další postup? Nakrájejte jednu větší cibuli a na oleji ji osmahněte hezky do růžova. Přidejte topinambury, zalijte je vodou tak, aby voda byla tak na palec nad nimi, a duste je do změknutí.

Poté topinambury rozmixujte do hladka ponorným mixérem, přidejte sůl, utřený česnek (dle chuti), trochu smetany na vaření pro zjemnění a ještě chvíli provařte. Hotovou polévku podávejte klidně jako hlavní jídlo, třeba s opečeným chlebem, krutony nebo houskou.

Nám topinamburová polévka chutná na různé způsoby (třeba kořeněná majoránkou je skvělá) a nejsme sami – třeba v roce 2002 byly topinambury na francouzském veletrhu gurmánů v Nice nejlepší původní zeleninou pro přípravu polévky. U nás v Předboři hlasitě přikyvujeme a souhlasíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *