Hadí mord španělský aneb černý kořen. Jak ho pěstovat a využít v kuchyni?

Pokud vložíte jeho kořen do úst hadovi, had zemře. Tak praví alespoň lidová moudrost, která dala rostlině Scorzonera hispanica i jméno. Mezi zahradníky se mu říká černý kořen a pěstuje se (i když v Česku dost výjimečně) nikoli na ochranu proti hadům, ale právě pro svůj kořen – zvenku skutečně černý, uvnitř sněhobílý.

My černý kořen zkusili vysít do záhonu poprvé loni v dubnu – celý rok spokojeně rostl, sklízeli jsme letos – teď na začátku března. To považuji za jednu z jeho největších předností – člověk má čerstvou zeleninu v době, kdy teprve začíná vykukovat třeba medvědí česnek. Čím dalším si nás hadí mord španělský získal?

Hadí mord španělský po sklizni 28. února. Z archívu autora.

V kuchyni využijete černý kořen syrový i tepelně upravený – třeba jako chřest

Také se mu zimní chřest říká. Jako chřest se také nejčastěji připravuje, výborný je ale i dušený, třeba v polévkách pak najde využití místo pastináku. Ale do polévek je ho škoda, zase tolik ho člověk nevypěstuje, aby s ním zbytečně plýtval. Nám chutná i syrový – třeba nastrouhaný v pomazánce s cottage, solí a pepřem.

Příprava černého kořene na použití v kuchyni není úplně snadná – je třeba ho pořádně oloupat, aby člověku zbyla opravdu jen vnitřní část, která je nádherně bílá. Po oloupání vydrží černý kořen krátkou dobu, pro pozdější použití ho dejte do lednice v misce s citronovou vodou. Neoloupaný černý kořen nicméně vydrží na suchém a chladném místě až několik týdnů – větší sklizně najednou (třeba potřebujete uvolnit místo pro jarní výsevy?) se tedy nebojte.

Jak černý kořen pěstovat? Vysévejte později, sklízejte v předjaří

Květen a červen – to jsou dva měsíce, kdy je nejlepší černý kořen v našich podmínkách zasít. Semena jsou poměrně velká, my je dali cca 5 cm od sebe do řádků vzdálených 20 cm. Záhon jsme předtím hluboce zryli, stejně jako ostatní kořenové zeleniny potřebuje hadí mord místo do hloubky. Půda by měla být dobře zpracovaná a spíš lehčí, bohatá na živiny.

Po vzejití jsme rostliny vyjednotili na 15 cm. Další péče? Občas chtěl černý kořen trochu okopat, říkal si o hodně vody… a to je vše. Na podzim jsme zkusili jednu rostlinu vykopat – pod rostlinou se objevila slabá nitka, v kuchyni nepoužitelná. Teprve v únoru, když začal černý kořen nasazovat novou růžici listů, se pod rostlinami objevily kořeny silné i 3 cm a dlouhé až 35 cm. Mohli být asi i delší, ale to nejspíš vyžaduje pěstování v hrůbcích nebo kopečcích – zkusíme letos.

Černý kořen se v Česku moc nepěstuje, ale pokud máte možnost, zkuste to – má skvělou chuť, ve které najdete sladkost i „oříškový ocásek“, a pěstování je velmi snadné. A sklízet v zimě a v předjaří čerstvou zeleninu plnou vitamínů, to není k zahození nikdy.

Mimochodem, při časnějším výsevu se dá černý kořen sklízet i na podzim, ale když ho necháte přes zimu v zemi, je to úplně jiná liga.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *