Boliviana, jihoamerická sestřenice Hokkaido. První zkušenosti

Dýně Boliviana. Příprava na polévku. Z archivu autora.

Rok 2024 se v zahradě pod horou neodehrával úplně podle představ – v půlce sezóny mě postihly velmi nepříjemné zdravotní problémy a musel jsem na čas velmi zvolnit. Něco vyrostlo takříkajíc samospádem, něco ne.

Dýně Boliviana, kterou jsme zasadili na jaře poprvé, zůstala někde mezi – pořádně vyrostla jen jedna rostlina (v suchém a horkém počasí nebyla šance na zálivku, kterou dost potřebuje), několik dýní, které jsou chuťově výbornou alternativou dýním Hokkaido, i tak narostlo. Jaké jsou naše zkušenosti s dýní Boliviana?

Nejdříve pár vět o samotné dýni. Dýně „Boliviana“ (Cucurbita maxima) je odrůda původem z Bolívie. Zajímavá je už svým tvarem – je kulatá a mírně zploštělá na jedné straně, na druhé straně má viditelnou špičku. Její slupka je krásně žebrovaná a má zářivě oranžovou barvu – a co je velké plus, stejně jako slupka u Hokkaido se nemusí při kuchyňské přípravě loupat. Dužina je také oranžové a hodí se hlavně pro použití v polévkách, pyré nebo při vaření v páře. Plody mají průměr okolo 17-19 cm, výšku 15 cm a váží kolem 1 až 1,5 kg.

Pěstování? Boliviana potřebuje pravidelnou zálivku, ale nesnáší přemokření, takže je třeba udržovat půdu sice vlhkou, ale ne příliš mokrou. Dýně Boliviana má obdobnou vegetační dobu jako Hokkaido, aby plody dozrály, potřebují přibližně 110 dnů. Bolivianě dopřejte hodně sluníčka a dobře propustnou a vyhnojenou půdu, dopřejte jí i hodně prostoru, dělá dlouhé výhony. Výnosnost? Udává se, že každá rostlina dá cca pět plodů, ale je to hodně individuální – kdo se stará, má víc, kdo ne , má málo – tak jako my letos.

Uvnitř vypadá Boliviana jako Hokkaidó. Z archivu autora.

Využití Boliviany v kuchyni? Jako by to byla Hokkaido

My z Boliviany připravujeme dýňovou polévku, její chuť je možná trochu odlišná (bramborovější) než když použijete Hokkaido, ale to neznamená, že je horší. Pořádně hustá, se špetkou chilli a čepicí zakysané smetany na podzim zahřeje a dodá sílu a vitamíny.

Konečný verdikt? Dýně Boliviana je skvělá, už sušíme semínka na rok 2025. Plody jsou tak akorát velké na jeden rodinný oběd. nemusí se loupat a pár týdnů při skladování v chladu a suchu bez problémů vydrží. Tudíž – doporučujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *