Pampeliškový, akátový, smrkový… Medy, co nejsou med – ale voní a chutnají kouzelně

Naše „medy“. Z archivu autora.

V zahradě pod horou vaříme sirupy z toho, co právě kvete – pampelišky, akát, černý bez i smrkové výhonky. Nejsou to pravé medy a rozhodně nenahrazují včelí med, který má své jedinečné účinky. Ale do čaje nebo na lžičku pro radost? Velká mňamka.

Říkáme jim „medy bez včel“ – vyrábíme je čistě pro chuť, vůni a potěšení… a jak už bylo zmíněno – skoro výhradně do čaje. A když ne do čaje, tak na lívance, do jogurtu, na kaši, nebo prostě jen tak na lžičku, když potřebujete trochu radosti.

Jaký „med“ zkusit? A čím se liší?

Pampeliškový med

Zlatavý sirup s lehce karamelovou chutí, asi největší klasika mezi „medy bez včel“. Dělala ho už naše babička, dělala ho naše máma, děláme ho i my. Vše začíná sběrem „žlutých sluníček“, tedy květů pampelišek. Sbírejte pouze plně otevřené květy za suchého počasí. Vyhněte se okolí silnic a podobných míst, pampeliškových luk je ve všude habaděj.

Výroba pampeliškového medu je jednoduchá, potřebujete jen žluté květy pampelišek, voda, citron a cukr – množství ingrediencí a postup najdete níž. Pampeliškový med je chuťově výrazný a hodí se na lívance, do jogurtu i na doslazení čaje. V těchto případech parádně nahradí třeba javorový sirup.

Akátový med

Tento sirup má (pro nás) jemnou, květinovou chuť bez výrazné kyselosti nebo trpkosti, a nepřebíjí chuť čaje ani jiných jídel. V porovnáním s pampeliškových sirupem je jemnější. Květy akátu sbírejte brzy dopoledne, když jsou čerstvě rozkvetlé a silně voní – čím líp tohle člověk vychytá, tím příjemnější a akátovější vůni výsledný med bude mít. Po poledni mohou květy vadnout a ztrácet aroma.

Pozor na trny – akát jich má spoustu a jsou dost pichlavé. Ještě jedno pozor – až na květy je akát celý jedovatý, při přípravě medu použijte jen květy, vyhoďte i větvičky, na kterých květenství jsou. Akát kvete na přelomu května a června, ale když květy příliš namoknou, je s nimi konec.

Smrkový med

Tohle je extraliga mezi „medy bez včel“ Svěží, pryskyřičný a citrusově laděný sirup, který je tím slinější, čím víc výhonků přidáte. Smrkový med máme moc rádi, má osobitý lesní šmrnc a není tak sladký jako ostatní. Hodí se jak do čaje, tak třeba i do marinády nebo na pečenou zeleninu.překvapí každého. Sbírejte jasně zelené, měkké výhonky na přelomu dubna a května, ideálně ráno, kdy jsou ještě šťavnaté a ne zavadlé. Nesbírejte celé vrcholky z jedné větve – strom by se tím zbytečně oslabil.

Bezový med

Voňavý a jemný sirup z květů černého bezu je klasikou nejen pro přípravu osvěžujících letních limonád – skvělý je stejně jako ostatní medy nemedy do čaje, na lívance, do jogurtu, ovesných vloček. Sbírejte plně rozkvetlé, krémově bílé květenství nejlépe dopoledne, za suchého a slunečného dne, navlhlá květenství po dešti totiž rychle plesniví a nevoní tak silně. Květy určitě neomývejte – přijdete tím o velkou část vůně, kterou (asi) nese pyl. Aroma černého bezu je nezaměnitelné – poznáte ho mezi tisíci. Nám sirup z černého bezu připomíná pampeliškový, ale je o dost výraznější a voňavější.

Recept: „med bez včel“ krok za krokem

Ať už vaříte z pampelišek, smrkových výhonků nebo bezu, základní recept je vždy podobný. Není potřeba nic složitého – jen kvalitní suroviny, trocha času a trpělivosti.

Co budete potřebovat:

  • cca 5 litrů květů nebo výhonků
  • 2 litry vody
  • 2 citrony (ideálně bio, nebo dobře omyté)
  • 2 kg cukru

Postup:

  1. Květy nebo výhonky zalijte vodou, přidejte nakrájené citrony a vařte zhruba 20 minut.
  2. Odstavte z ohně a nechte louhovat 24 hodin – klidně pod pokličkou nebo utěrkou.
  3. Druhý den přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko, přidejte cukr a pomalu vařte.
  4. Sbírejte pěnu a občas vyzkoušejte hustotu – třeba malou lžičku sirupu na studený talířek. Pokud se neteče a „drží tvar“, je hotovo.
  5. Nalijte do čistých sklenic, uzavřete a otočte víčkem dolů alespoň na 5 minut.

Jak skladovat?

Sirupy uchovávejte na chladném a tmavém místě – vydrží bez problémů i rok, pokud víčka dobře drží. Po otevření ale patří do lednice a spotřebujte je do několika týdnů. Neobsahují žádné konzervanty – jen cukr a vůni přírody.

Sirupy nejsou včelí med, i když jim med říkáme – mají ale své kouzlo

Na rozdíl od pravého včelího medu tyto sirupy neobsahují pyl, enzymy ani antibakteriální látky. Vznikají jednoduše: vyluhováním květů nebo výhonků ve vodě, následným přidáním cukru a někdy i citronu. Jsou to prostě voňavé domácí pochoutky, které vám přinesou kousek jara i v zimě. A to je na nich to nejdůležitější. A jejich chuť samozřejmě.

A co vy? Vaříte doma „medy bez včel“?

Pochlubte se, co se právě vaří u vás! Máte nějaký rodinný recept? Přidáváte bylinky? Kombinujete? Budeme moc rádi, když se podělíte v komentářích nebo nám napíšete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *