
Podzim a švestky – taky vám to k sobě tak pasuje? Švestky jsou vedle jablek, hrušek, kdoulí nebo třeba mišpulí typicky podzimním ovocem. My máme na zahradě dvě, jednu asi desetiletou, jednou jsme vysadili předloni – švestky nám ale moc nejdou, sklízíme málo a jen občas. Jestli má ale někdo švestek „jak máku“, je to jeden z našich příbuzných – každý rok si u něj natrháme košík nebo i dva.
Zpracování švestek? Zkusili jsme už skoro všechno – podzim je u nás obdobím švestkových knedlíků, pečeme švestkový koláč (s drobenkou), dělali jsme povidla, oblíbili jsme si švestkový kompot… letos jsme poprvé zkusili švestky usušit. A výsledek předčil očekávání.

Nejlepší sušené švestky jsme udělali v sušičce
Zkusili jsme i test v troubě, na plechu na silikonové podložce, ale nebylo to ono ani s použitím horkovzduchu – trouba je prostě na pečení a sušička ovoce na sušení, to je málo platné. Než ale přejdu k samotnému sušení švestek, zastavme se u jejich výběru. Švestky na sušení musejí být optimálně zralé. Ne přezrálé, které už jsou příliš měkké – ty na platech v sušičce „tečou“ a také se špatně odpeckovávají a krájejí na půlky. Stejně tak by neměly být nedozrálé, které se hodí spíš na zavařování, protože ve sklenici při sterilizaci krásně dojdou a není problém je přisladit. Takové švestky sice usušíte, ale sladkost, chuť a typická vůně švestek jim bude chybět.
Správná švěstka na sušení by měla být dozrálá „tak akorát“ – tvrdší, ještě lehce pevná a dobře půlitelná s peckou, která jde snadno vyjmout. Takové plody se při sušení krásně scvrknou a drží tvar. Ještě subjektivní tip – švestka je připravená na sušení, když nám chutná a nemá nakyslou chuť. 🙂
Jak sušit švestky v sušičce – náš postup
K sušení jsme se dostali druhý den po otrhání švestek, nejprve jsme je přebrali (pár jsme jich vyhodili), pak jsme je opláchli, ostrým nožíkem rozpůlili, odstranili pecku a švestky řeznou plochou dali na plata sušičky v jedné vrstvě s malými mezerami.
Další postup? Klíč je v trpělivosti. Sušení švestek v sušičce trvá dost dlouho, přeci jen, musí ztratit až 75 % původního objemu (tj. vody). Podle velikosti a šťavnatosti plodů to trvá klidně i 12–20 hodin. Teplota by měla být kolem 55–60 °C. Nám to trvalo nakonec 23 hodin, jednotlivá plata jsme pravidelně měnili, aby švestky uschly rovnoměrně.

Kdy jsou hotové? Správně usušené švestky jsou tmavé, pružné a při ohnutí nepraskají. Hotové je pak necháme vychladnout a pak je přesypeme do vzduchotěsných sklenic nebo dóz.
Tip: skladování a využití
Ve spíži prý sušené švestky vydrží klidně až do jara. U nás těch letošních 5 litrů ale vydrží určitě mnohem kratší čas – sušené švestky u nás „padnou za vlast“ do vánočního cukroví, do domácí granoly, ke snídani s ovesnou kaší… důvod se najde vždycky. 🙂