Jak sušit lískové oříšky? My nedáme dopustit na sušičku ovoce

Nízká teplota a jedna vrstva. Tak sušíme lískové oříšky. Z archivu autora.

Posledních několik let nám v zahradě pod horou plodí stará rozložitá líska každý rok tolik oříšků, že nám po usušení vydrží celou zimu – a to je co říct, jsme víceméně vegetariánská rodina a „lískáče“ v ovesných vločkách ke snídani nebo třeba v jogurtu a s ovocem na svačinu u nás mizí po hrstech.

Proč líska, která na svém místě v rohu zahrady stojí už před 30 let, začala posledních cca 5 let tak plodit, těžko říct. Podle mě má na výši úrody velký vliv to, že se ze zahrad nad námi, které už sousedí s poli, odstěhovala rodina veverek, která dřív pravidelně demicovala. Ale třeba je důvod jiný. My jsme každopádně rádi, že lískové oříšky na podzim sklízíme po košících. 🙂

A jak sklizené oříšky sušíme na uskladnění? A ve skořápce nebo vyloupané?

Nejdřív odpověď na druhou otázku – možné jsou oba způsoby, my ale lískové oříšky před sušením vyloupneme. Důvod? Část oříšků nám vždycky zlikviduje nosatec lískový (to je tedy mimořádný oříškový prevít!) – v některých je typický kulatý otvor a ty samozřejmě rovnou vyhazujeme, u mnoha je ale skořápka neporušené, uvnitř je ale prázdno nebo různě poškozené jádro.

A jaký je podle nás nejlepší způsob, jak lískové oříšky sušit? Asi nejpřirozenější by bylo rozprostřít jádra v jedné vrstvě na síto a sušit je na vzduchu. Jenže, tento způsob vyžaduje stálou teplotu i vzdušnou vlhkost, a také dost místa, a to je prostě docela náročné. My proto dáváme přednost sušení lískáčů v sušičce na ovoce.

Náš oblíbený podzimní rituál… Z archivu autora.

Máme osmipatrovou, s manuálním nastavením teploty (až 70 stupňů Celsia), i v jedné vrstvě se vejde na jednu várku několik litrů oříšků. S teplotou to nepřeháníme, ideál je kolem 55 stupňů, vyšší teplota už je nežádoucí – lísková jádra pak rychle ztrácejí svoje nutriční hodnoty… a to asi nikdo nechce.

Z toho důvodu (ztráta výživových hodnot) nesušíme lískové oříšky v troubě, v mikrovlnce nebo snad na pánvi. Je to sice mnohem rychlejší způsob, ale výsledek je tristní. A jak dlouho trvá sušení oříšků v sušičce? U nás je za 4 – 6 hodin hotovo, pak necháváme ořechy ještě hodinu až dvě vychladnout, aby z nich odešla i zbytková vlhkost. A pak už šup s nimi do nádob, do kterých nemůže vlhko – a celou zimu je co mlsat. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *