Jak (také) zpracovat cukety? Připravte si cuketový džus

Cuketový džus. Parádní způsob, jak si užít cukety. Z archivu autora.

Cuketa. Pro jednoho kus „vaty“ bez chuti, pro druhého surovina, ze které lze připravit lahodná jídla na slaný i sladký způsob. My v zahradě pod horou patříme do skupiny druhé. Nejen proto, že vaříme doma převážně vegetariánská jídla, ale i proto, že jsme si cuketu pro rozmanitost jejího využití opravdu oblíbili.

Jak ale řešíme, když se cuket urodí víc, než jich jsme schopni „ujíst“ a sousedé ani známí cukety nechtějí? Letos jsme objevili způsob, se kterým už zvládáme i totální nadúrodu cuket – děláme z cuket osvěžující cuketový džus. V létě, když do něj dáte pár kostek ledu a pár lístku máty, je v horku opravdu výborný. Za nás je to recept číslo jedna, když sklidíte moc cuket najednou – hlavně těch přerostlých. A že cukety přerůst umějí za den dva.

Jak si cuketový džus připravit?

Receptů je k dohledání spousta, my se řídíme heslem „čím míň práce, tím líp“. Jak tedy cuketový džus děláme?

Ingredience: Asi 2 kg cukety, klidně i přerostlé (popravdě, ty jsou asi nejlepší, protože ty malé se snadno zpracují jiným způsobem), 1 větší pomeranč, 1 větší citron, dva litry vody, cca 500 g cukru – nejlépe nějakou „zdravější“ verzi jako je cukr třtinový. Nebo použijte sladidlo, my dáváme erythritol. Tady je ale vyzkoušet množství, protože sladí jinak než cukr. Ale je bez kalorií, což je velká výhoda.

Cuketový džus – první fáze. Z archivu autora.

Postup přípravy: Cuketu zbavíme slupky, jader a vatovitého prostředka, pokud je přerostlá. Pak ji nakrájíme na kostičky, dáme ho hrnce a přidáme (taky) na kostičky nakrájený pomeranč a citron. Ty je dobré oloupat. Pak přidáme vody a necháme na 12-24 hodin louhovat. Kdo spěchá, může louhování vynechat, ale když si aspoň přes noc počkáte, bude výsledná chuť výraznější.

Hotovo? Základ na cuketový džus povařte asi 15 minut na mírném ohni a po vychladnutí směs rozmixujte ponorným mixérem a přeceďte přes jemnější síto. S jemností to ale nepřehánějte, je fajn, když má džus hustou konzistenci a připomíná dužinu.

Hotový cuketový džus dáváme doma do uzavíratelných sklenic nebo do plastových lahví od vody, které tak ještě několikrát poslouží. Při podávání džus ředíme s vodou 1:1 nebo s perlivou vodou ze Sodastreamu. Přidáme led, lístky máty a – cuketový džus mizí… a přerostlé cukety taky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *