
Jestli jsme si v zahradě pod horou něco zamilovali, jsou to sušená rajčata nakládaná v oleji – tady je i náš nejoblíbenější recept. Letos (2025) jsme si zamilovali i rajče, které se na sušení hodí jako jedno z nejlepších – rajče Or Pera d’Abruzzo, starobylou italskou odrůdu, která si nachází stále více příznivců i v českých zahradách. A to nejen pro svou výjimečnou sladkou chuť a atraktivní „žebrovaný design“, ale právě i pro svoji vhodnost pro sušení a nakládání do oleje.
Zatím se nám (druhá půlka července) ve skleníku i venku sazenice Or Pera d’Abruzzo obalují rajčaty, která jsou i v nezralém stavu masitá a mají typické žebrování, už teď ale cítíme, že tohle rajče vysejeme i za rok. Už pohled na kypré plody nás naplňuje nadšením. Bez patosu. 😉
Or Pera d’Abruzzo. Původ a historie odrůdy
Or Pera d’Abruzzo pochází z italského regionu Abruzzo, ležícího na úpatí Apenin mezi horami a Jaderským mořem. V překladu znamená „zlatá hruška z Abruzza“. Odrůda se tradičně pěstovala v domácích zahradách, kde se z plodů připravovaly omáčky, nebo se sušily na střechách a verandách, aby si uchovaly chuť slunce i na zimu. Dnes je odrůda Or Pera d’Abruzzo považována za součást italského kulturního dědictví.
Proč je odrůda Or Pera d’Abruzzo vhodná pro sušení a nakládání do oleje?
Or Pera d’Abruzzo patří k nejvhodnějším odrůdám pro domácí sušení – a to hned z několika důvodů:
- mají pevnou, masitou dužinu s nízkým obsahem vody,
- plody obsahují málo semínek,
- a díky své přirozené sladkosti se sušením jejich chuť ještě zvýrazní.
Už se těšíme, až nastartujeme sušičku a naplníme první sklenice se sušenými rajčaty na zimu. Doteď jsme sušili rajčata takříkajíc „nespecializovaná“ a někdy to byl docela boj, hlavně divoká rajčata (malá a plná semínek) se sušit skoro nedala – i proto jsme je přestali pěstovat.
Až začneme sklízet a sušit, postnu další článek. Zatím to vypadá, že by sklizni nemělo nic bránit, rostliny jsou silné a plíseň zatím nikde. Snad to vydrží i dál.
Pár dalších fotografií odrůdy Or Pera d’Abruzzo s plody za začátku fáze zrání:

