Akacia. To je tak trochu jiný hrášek

Akacia, odrůda hrachu kadeřavého je velmi úrodná. Z archivu autora.

Hrášek, nejoblíbenější zelenina našeho dětství i dětství našich dětí a jednou určitě i vnoučat – i v zahradě pod horou je to s hráškem jako všude jinde v Česku. Vyzkoušel jsme různé odrůdy hrachu dřeňového i cukrového, jednu sezónu jsme vyseli i Tutanchamonův fialový hrášek Ezetha, který má svůj původ prý až ve Starém Egyptě.

Některé hrášky nám chutnali víc, některé míň, a třeba ten starověký fialový nám nechutnal skoro vůbec – byl lehce nahořklý. Ale vypadal hodně zajímavě, i sousedé nakukovali přes plot. 😉

Letos jsme zkusili hrášek, který nespadá ani mezi dřeňové, ani mezi cukrové – odrůda Akacia, kterou jsme náhodou objevili v kamenném obchodě se zahradnickými potřebami, se pěstuje pro svoje kadeřavé listy a mladé výhonky, které mají příjemně hráškovou chuť. Zní to zajímavě, že?

Kadeřavý hrách se pěstuje stejně jako „tradiční“ hrách, i on nejlépe prospívá na jaře (a pak na podzim), výsev se doporučuje od dubna , klíčí už při teplotách nad 1 stupeň Celsia, nevadí mu přízemní mrazíky. Popravdě, lépe mu bude při teplotách nad 10 stupňů – to máme ověřeno i z našeho pěstování. Při nižších teplotách sice klíčí, ale roste jen sotva znatelně. Půda, zálivka, ochrana před ptáky (hlavně vrabčáci nám velmi rádi oždibují mladé rostliny hrachu) – to vše je stejné jako u hrachu dřeňového a cukrového.

V čem se hrách kadeřavý od dalších hrachů liší?

Hlavní a zásadní rozdíl je ve sklizni – u Akacie nečekáte na lusky (byť je samozřejmě umí), sklízíte mladá výkonky s kadeřavými lístky, které bohatě rozvětvující rostliny tvoří tím víc, čím víc je sklízíte. Výhonky chutnají příjemně hráškově, nasekané jsou velmi atraktivní v salátech, my je zkusili i jako posyp v talíři polévky nebo na vařených bramborách místo šnytlíku. Kadeřavý hrášek samozřejmě můžete přidat do různých tvarohových pomazánek, možností je prostě spousta. A ještě jedna možnost tu je – natáhnout se u záhonku a trhat si výhonky rovnou do pusy – vážně to chutná jako sladký hrášek v podobě kuliček.

P. S. Lusky mají stejné využití jako lusky hrachu dřeňového a cukrového, ale pokud chcete lusky, vysejte hrách, který dělá lusky „standardně“. Akacii pěstujte na výhonky, stejně jako my – příští rok ji vysejeme určitě zase.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *