
Mexické okurky, myší okurky, kukamelouny, myší melouny. To všechno jsou česká synonyma pro jednu rostlinu – Melothria scabra. Pokud se hovoří o mexických okurkách, hovoří se právě o ní. Pochází ze střední Ameriky, plody má veliké asi jako větší hroznové víno a vypadají jako miniaturní melouny, chuť okurkovou až mírně nakyslou, konzumují se syrové i naložené jako tradiční okurky.
Jako o mexické okurce se někdy mluví také o druhu Cucumis Anguria, byť světadílem jeho původu je Afrika. Plody jsou větší, většinou „ostnité“, ale jinak je kukameloun angurii dost podobný – i chutí i zpracováním. Mexická okurka to ale není.
Jako okurka se ale angurie v tuzemsku pěstuje. My ji letos (2025) máme poprvé a i když letní počasí letos teplomilným druhům pěstovaným venku na záhonu moc nepřálo, je naše zkušenost pozitivní – je září a stále sklízíme plody, kterých sazenice nasazují tím víc, čím větší horka jsou. Bohužel, deštivé tři týdny v červenci výnos dost snížily, na druhou stranu, zatímco salátovky a nakládačky pěstované venku už dávno zničila plíseň, angurie stále plodí.
Jak angurii pěstujeme? Seminka odrůdy Liso Calcuta jsme vyseli na začátku března, pro klíčení potřebovali teplo jako rajčata či papriky. První týdny růstu byly takové „nijaké“, pořádně se do toho angurie opřely až po umístění sadbovačů do skleníku, kde teploty rostly přes 30 stupňů. Záhon jsme angurii připravili na nevyužitém místě u drátěného plotu, pás cca 150 x 30 cm jsme přeryli a obohatili kolečkem kompostu. Sazenice jsme dali cca 25 cm od sebe, dávali jsme je asi hustěji než je „norma“, ale plot je velký a angurie dělá dlouhé šlahouny, které si najdou cestu kamkoli.
Jak už bylo zmíněno, třítýdenní chladno a deště v červenci teplomilnou angurii dost zabrzdily, pořádně se rozjela opět až v půlce srpna – teplo jí dělá extrémně dobře, vyžaduje ovšem zároveň bohatou zálivku. Plody sklízíme velké cca 7 cm, kdy jejich chuť je skoro srovnatelná s tradiční okurkou. Malé plody (do 4 cm) nemají úplně okurkovou chuť, ale chutnají po hrášku.
Zpracování angurií? Stejné jako v případě okurek – výborné jsou syrové v salátech, naložené ve sladkokyselém nálevu i připravené jako kvašáky.
Za nás je verdikt jasný – příští rok angurii opět vysejeme a budeme věřit, že v létě bude opravdu léto. 🙂