
Podzimní sychravo, zima, dlouhé večery… to přímo volá po delikatesách, které voní teplem a zahřejí na těle i na duší. U nás je jednou z takových delikates voňavý a vláčný perník s jablky, kdoulovým rosolem (co to je a jak ho připravit, to píšeme jinde) a nakonec ještě posypaný strouhaným kokosem.
Máme ho rádi už proto, že nám „pomůže“ trochu se zbavit právě sklizených jablek a kdoulí – obojího je na podzim těsně po sklizni „hodně“ a horší kusy (myšleno třeba trochu natlučené nebo „nakouslé“ od kosáka) je třeba zpracovat co nejdřív. A když už je štrůdlu nebo obrácených jablečných koláčů už moc, jablečný perník je příjemnou a mimořádně jedlou alternativou.
Jak perník s jablky a kdoulovým rosolem připravujeme?
Nejprve suroviny. Připravte si 300 g hladké mouky (nebo ji dejte napůl s polohrubou, výsledek bude nadýchanější, 200 g cukru krupice (nebo nějaké náhrady cukru, my máme rádi Xylitol, v odpovídajícím množství), cca 30 g kakaa holandského typu, dvě vejce, 180 ml oleje, 200 ml mléka, půl lžičky mleté skořice, jeden celý prášek do pečiva, jeden sáček perníkového koření, špetku soli, 4-5 větších jablek, kdoulový rosol (nebo jinou marmeládu) a strouhaný kokos podle potřeby.

Samotná příprava?
Zapněte troubu na cca 180 stupňů a než se rozehřeje, připravte těsto. Smíchejte všechny suché ingredience, přidejte jablka nastrouhaná nahrubo (i se slupkou), vyklepněte do těsta obě vejce, přidejte mléko a olej a důkladně vše promíchejte, až vznikne voňavé těsto, které půjde dobře nalít a rozprostřít do pekáče standardní velikosti. Nezapomeňte pod těsto dát pečicí papír, skvělou vychytávkou je silikonová podložka – my na ni nedáme při pečení dopustit.
Hotovo? Dejte perník péct – u nás bylo na horkovzduch do 30 minut hotovo. Po vychladnutí jsme na perník namazali v tenké vrstvě kdoulový rosol, asi tak, jako když mažete linecké cukroví na slepování. Nakonec na rosol nasypejte strouhaný kokos. A pak už stačí jen nakrájet a uživat si chuť perníku obohacenou o chuť jablek, kdoule a kokosu. Dobrou chuť!