Domácí pečený čaj. V zimě zahřeje, v létě osvěží v domácí limonádě

Pečený čaj si snadno uděláte sami. Z archivu autora.

S rybízem (hlavně s tím červeným) je to jako s cuketami. Každý rok je ho „hodně“. Aspoň tedy u nás v zahradě pod horou (ale asi to bude podobné v téměř každé zahradě). Máme šest keřů červeného, jsou už docela staré (kolem sedmi osmi let), ale pravidelně je zmlazujeme a tak plodí bohatě každou sezónu. Navíc, vysadili jsme tři odrůdy, od každé máme dva kusy, dozrávají postupně a jedna má hrozny dlouhé snad 20 cm.

S černým rybízem je to podobné. Pod skleníkem máme tři poměrně mladé, ale bohatě plodící keře, další dva keře máme ještě po rodičích – táhne jim na třicítku, ale pravidelné omlazování jim dává energii a plodnost. Jako všechny černé rybízy, i tyhle se docela špatně sklízí – nedělají hrozny, ale kuličky se sklízejí z většiny jednotlivě, je to dost pracné. A chuť černého rybízu úplně každému nevyhovuje – i tady je zpracování prakticky výhradně na nás.

Co s rybízem děláme? Klasikou je rybízová šťáva (nejlepší je ta zastudena, která zachová maximum zdraví prospěšných látek), mražená rybízová dřeň, zmrzlina z černého rybízu… a samozřejmě, rybízová marmeláda. Když už máme ale tohohle všeho dost, přichází na scénu pečený čaj – za nás skvělý způsob, jak proměnit i to nejkyselejší ovoce v aromatickou, sladkou a univerzální pochoutku. A co je nejlepší? Využijete ho celoročně – v zimě zahřeje jako… čaj, v létě osvěží jako základ domácí limonády.

V létě je pečený čaj ideální jako základ domácí ledové limonády. Z archivu autora.

Do domácího pečeného čaje si mícháme směs podle chuti

Jasně, základ vždycky tvoří bobuloviny, které právě dozrávají: rybíz, angrešt, ostružiny. K nim přidáváme půl napůl ovoce, které je sladké – nejčastěji směs doplňujeme jablky, švestkami, meruňkami, broskvemi nebo hroznovým vínem. Klíčem je různorodost – každé ovoce do výsledku přidá svou stopu. A když třeba jablka ještě nejsou zralá? Koupíme je.

Dochucení pečeného čaje, který je zároveň základem na domácí ledovou limonádu? Do směsi přidáváme cukr, pár hřebíčků a celou skořici, případně špetku vanilky nebo kousek citronové kůry. Pak všechno dáme do hlubokého pekáče a pomalu pečeme v troubě, až ovoce pustí šťávu, provoní se kořením a zkaramelizuje do hutného, voňavého sirupu. Ještě horký čaj nalijeme do sklenic, zavíčkujeme, otočíme do vychladnutí dnem vzhůru… a je hotovo.

Náš univerzální recept: V jedné dávce jsme smíchali červený rybíz, černý rybíz, angrešt, meruňky, jablka a švestky, přibližně 1,5 kg ovoce. Přidali jsme 600 g cukru, 2 celé skořice, asi 10 hřebíčků a pekl v troubě při 180 °C přibližně 50 minut. Sklenice po naplnění obracíme po vychladnutí dnem vzhůru.

Jak pečený čaj využít? My si oblíbili dva zcela odlišné způsoby

V zimě stačí dvě lžičky čaje zalít horkou vodou a rázem máte šálek plný vůní, tepla a vzpomínek na léto. Horký pečený čaj se hodí se i pro děti – neobsahuje žádný kofein, jen ovoce a koření. A samozřejmě cukr, ale ten se nechá „regulovat“ množstvím použité pečené směsi.

V létě naopak náš pečený čaj přijde vhod jako základ pro osvěžující domácí limonádu. Do sklenice dejte čaj i s kousky ovoce, přidejte led, dolijte perlivou vodou (my používáme sodastream) přidejte plátek citronu a pár lístků máty. Výsledkem je zdravý a domácí letní drink – a opět bez barviv, éček.

Pečený čaj si každý namíchá jak chce. Z archivu autora.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *