Hlávková kapusta? Nedáme dopustit na Předzvěst

V kuchyni jako je ta naše (téměř výhradně vegetariánská) je kapusta ve všech svých podobách celoročním zdrojem vitamínů a dalších nutrientů. Na podzim začínáme sklízet listy kadeřávku, do února pak postupně otrháváme růžičky kapusty růžičkové. Celé léto si pak užíváme křehkost a výbornou chuť kapusty hlávkové. Pěstujeme odrůdu Předzvěst a nemůžeme si ji vynachválit.

Předzvěst patří mezi odrůdy rané, i proto je určena nikoli k uskladnění ale k přímému konzumu. Loni jsme s Předzvěstí trochu experimentovali. Vyseli jsme ji už v půlce února, od půlky března jsme ji předpěstovávali v nevytápěném skleníku. Bohužel, počasí nám moc nepřálo a sadba dlouho stála.

První hlávky jsme loni sklízeli 15. června. Z archivu autora.

Když se pak počasí zlomilo a kapustě začalo být v ve druhé půlce dubna ve skleníku horko, vyzkoušeli jsme poprvé ten způsob pěstování, při kterém se kapusty, které už začínají tvořit hlávky, vyrýpnou i s kořenovým balem a vysadí se do venkovního záhonu. Ujaly se všechny, jen byla nutná bohatá a častá zálivka. Samozřejmě, jako všechny košťáloviny potřebuje odrůda Předzvěst hodně živin.

V půlce června jsme začali kapusty na venkovním záhonu sklízet. Předzvěst tvoří pěkné, vejčité hlávky, každá přitom váží kolem tři čtvrtě kilogramu, což je tak na jeden oběd pro naši pětičlennou rodinu. Kapustu používáme do vegetariánské sekané a do karbanátků, výborná se jako příloha. Dušená kapusta s česnekem je fantastická. Poslední ranou kapustu jsme sklidili na začátku prázdnin.

Kapusta hlávková Předzvěst. Jedny s posledních sklizených hlávek. Z archivu autora.

Na rané kapustě nás baví nejen její brzká sklizeň a všestranné využití v kuchyni. Skvělé je také to, že ji díky časné sklizni nestihnou napadnout škůdci, třeba housenky běláska.

Letos jdeme do Předzvěsti opět, už ji ale nebudeme dávat do skleníku. Když jsem totiž porovnal rychlost růstu kapusty, kterou jsem přesadil ze skleníku ven a kapusty, kterou jsme zasadili přímo ven – ty vysazené napřímo (a při výsadbě vysoké cca 15 cm) skleníkové kapusty do měsíce dohnaly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *