Řízkování rybízu, díl druhý – zasazeno

Množení rybízu řízky je dobrý způsob, jak poměrně rychle získat i z jedné rostliny mnoho sazenic. I my jsme na začátku února v zahradě pod horou nařízkovali oblíbené odrůdy rybízů a angreštu, které nám chutnají nejvíc. Umístili jsme je do přihrádky na ovoce a zeleninu v lednici (udržuje stálou teplotu, díky které ovoce a zelenina vydrží svěží mnohem déle než při pokojové teplotě.

Dneska (5. března) šly řízky do země. Rybízům na zahradě už se začínají nalévat pupeny, je tedy vhodný čas i na vysazení řízků, řekli jsme si. A jak jsme řekli, tak jsme udělali. 😉

Jak připravit řízky rybízu na sázení a jak je zasadit?

Jako řízky jsme na začátku února odebrali loňské výhony (starší mnohem hůře zakořeňují) dlouhé přibližně 25 cm. Takhle dlouhé ovšem do země nemohou, optimální je délka kolem 15 cm maximálně. Mít ale rezervu deset centimetrů je výhoda už z toho důvodu, že je co zkracovat, když třeba část řízku zaschne.

Řízky rybízu po vysazení. Z archivu autora.

Výsadba řízků z rybízu prakticky? Nejdříve si připravte stanoviště. Myslete na to, že rybíz na něm vydrží nejméně rok, aby si vybudoval dostatečný kořenový systém – teprve pak je připravený na přesazení. Půda by měla být odplevelená, bohatá na živiny a kyprá. V zapleveleném pozemku se vám může snadno stát, že slabé větvičky brzy ztratíte z očí.

Při samotné výsadbě zkraťte řízky na délku přibližně 15 cm, na větvičce má být kolem 5 oček. Nad posledním horním očkem udělejte mírný šikmý řez, dole řízek seřízněte pod úhlem 45 stupňů. Někdo doporučuje v dolní části odstranit část kůry, aby rybíz lépe zakořenil, já to zkusil bez toho. Stejně tak jsem nepoužil růstový stimulant na snazší zakořenění – rybíz je de facto plevel a měl by zvládnout pustit kořínky i tak.

Poslední krok? Zapíchněte řízky šikmo pod mírným úhlem do substrátu. My nechali nad zemí vždy přibližně třetinu její délky – i vy myslete na to, že kořeny se tvoří jen z těch částí větviček, které jsou v zemi. Nezapomeňte řízky dostatečně zalít. Pokud vše půjde dobře, už za několik týdnů si malé rostlinky vytvoří první kořenový systém.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *