Únor je měsícem předpěstování rané zeleniny

Že je v únoru nejvyšší čas na výsev paprik, ví asi každý, kdo je na zahradě doma. Papriky klíčí dlouho, rostou pomalu, jsou náročné. Co ale tradičnější druhy zeleniny jako kedlubny, salát, květák nebo kapusta? Zasejte je teď v únoru a na začátku června budete sklízet. Při pěstování ve skleníku nebo foliovníku i dřív.

Na začátek ještě info k paprikám. My jsme s jejich pěstováním v posledních letech přestali, moc se jim u nás na zahradě pod horou nedaří. Ve skleníku dozrají, ale nikdy jich není tolik jako rajčat nebo okurek. Venku je to o poznání horší, i když je dáme na plné slunce. Proto ani v únoru papriky už nevyséváme.

Kdy a jak jsme letos ranou zeleninu vyseli?

S kedlubny, salátem, květákem a kapustou je to ovšem něco jiného. Čím dřív je vysejete, tím dřív je sklidíte. My měli letos secí den 12. února. Vybrali jsme rané odrůdy, použili malé sadbovače z plastu (vydrží roky), naplnili je substrátem koupeným v Rašelině.

Do každého sadbovače jsme s dětmi dali jedno semínko, rád bych sadbu vypěstoval bez zbytečného pikýrování a sázel ji přímo ze sadbovačů. Uvidíme, kolik toho vzejde.

Semena jsou mořená, tak snad toho bude co nejvíc. Jak hluboko jsme košťáloviny dávali? Přibližně půl centimetru až centimetr.

Aby rostlinky po vyklíčení prospívaly, potřebují dostatek vody, světla a tepla. Sadbovače jsme proto dali na radiátor k oknu orientovanému na jih. Teplo odspoda jim alespoň zpočátku (při klíčení) bude dělat dobře. Po prvních týdnech růstu začneme sazenice otužovat, ale o tom určitě napíšu.

Jaké odrůdy jsme zvolili a kdy je budeme sázet a kam?

Jako už jsem psal, vybrali jsme vysloveně rané odrůdy. Kapustu Předzvěst, která dělá menší vejčité hlávy se středně bohatým olistěním. Květák Bora, který tvoří střední smetanově bílé růžice. Kedluben Dvorana, který výborně prospívá i při horších světelných podmínkách, o které není v jarních měsících nouze. A konečně salát Děvín se silnějšími listy a střední hlávkou.

Řečeno čísly – pokud vše vzejde, salátů bude 64. Kedlubnů 80. Květáků 32 a kapust 24. To vše plánuji vysadit za cca 6 týdnů do studeného skleníku.

Je toho hodně, ale třeba kedlubny dát klidně nahusto, budeme je stejně sklízet postupně hned, jako vytvoří bulvy. Se salátem naložíme stejně. Jakmile bude jen trochu k jídlu, vytrhneme ho.

S květákem a kapustou naložíme podle toho, jestli nebudeme na jejich místo ve skleníku ve druhé půlce května potřebovat vysadit rajčata a okurky. Pokud ano, větší kusy sklidíme. Menší pak vyrýpneme a přesadíme na venkovní záhon. Ujmou se spolehlivě a dorostou.

Co dalšího radím vysévat už v únoru?

Cokoli, co potřebuje na klíčení a vývoj rostlinek dlouhou dobu. Pokud si sami pěstujete okrasné květiny, je v únoru nejvyšší čas vysít druhy jako lobelka, hledík, plamenka Drumondova, petúnie, dosna.

Z dalších druhů zeleniny se vyplatí v únoru zasít a předpěstovat celer, který roste velmi pomalu. Zasejte také majoránku. A zkusit můžete i cibuli. Pěstovaná (předpěstovaná) ze semínka je mnohem odolnější květilce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *