Začátek prázdnin je časem, kdy v zahradě pod horou začínáme sklízet bobuloviny – červený a černý rybíz, angrešt, jostu. Řešíme přitom stejný problém jako všichni – všechno nám to zraje ve velkém a hlavně najednou.
A to přitom nejsme nijací velkopěstitelé, máme sedm keřů červeného keře, pět černého, pět stromkových angreštů a jednu starou a hodně velkou jostu. Když je ale dobrý rok, urodí se i několik desítek kilogramů plodů. A ty zpracovat, to dá někdy zabrat, protože repertoár receptů na zpracování bobulovin není úplně rozsáhlý – zamražení na zimu, rybízová šťáva, zmrzlina nebo nanuky, rybízová marmeláda, rybízové víno…
Pojďte nahlédnout do naší kuchyně, postupně vám představíme naše tipy, jak zpracovat čerstvě sklizené ovoce (bobuloviny, třešně, letní jablka, borůvky, jahody a další), abychom si jeho chuť užívali i v době, kdy je dostupné pouze ve velkých marketech za „dlouhé“ peníze (tedy draze).
Na začátek rybízový sirup ze tří surovin podle našich babiček
Vyrábíme jej z rybízu červeného, kterého sklízíme nejvíc – rybíz černý si necháváme na onačejší delikatesy. Na přibližně 2,5 litru sirupu, který se připravuje za studena, je potřeba jeden kilogram dobře očištěných kuliček červeného rybízu – bez větviček, listů a nezralých plodů. Rybíz zalijte přibližně půl litrem studené vody a rozmixujte – ponorný mixér je na to ideální.
Rozmixovaný rybíz nechte přes noc odpočinout, ráno ho přeceďte a vymačkejte přes plátno, pak ke šťávě přidejte jeden a půl násobek (její hmotnosti) cukru. My dáváme třtinový, ale může být samozřejmě i klasický řepný. Příklad? Po vymačkání rozmixovaného rybízu vám zůstanou 1 kg šťávy, přidejte tedy 1,5 kg cukru.
Pak už jen počkejte, až se cukr kompletně rozpustí, nalijte rybízový sirup do lahví a ty umístěte do chladu, kde vydrží i měsíc. Pokud ovšem vydrží, my rybízový sirup používáme do sodastreamu, v létě máme sirup z jedné dávky během dvou týdnů pryč.
V čem je výhoda rybízového sirupu vyráběného za studena oproti sirupu vařenému? Má intenzivnější chuť a vůni, obsahuje mnohem více vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Nevýhoda? Vydrží mnohem kratší čas, což ale (jak zmiňujeme výše) v našem případě vůbec nevadí – rybízový sirup u nás mizí skoro stejně tak rychle, jak rychle ho stíháme vyrábět.
Co jiného z rybízu? Z černého určitě ochutnejte dokonalou domácí zmrzlinu plnou vitamínů.