S topinambury jsme začínali v létě 2021, kdy jsme zasadili tři sazenice ze zahradnictví. Na podzim jsme neměli odvahu podívat se, jestli se pod zemí něco urodilo, rostliny samotné vyrostly tak do metrové výšky – nic moc, řeklo by se.
Na jaře topinambury vyrazily poměrně pozdě (snad na konci dubna) a opět jen tři rostliny. Dvě jsme přesadili, protože na jejich místě jsme počítali s něčím jiným. To, co se urodilo pod tou třetí, jsme snědli. Udělali jsme pyré, na oběd pro pětičlennou rodinu to bylo, na přidání si už ne.
Ze tří sazenic máme po dvou letech políčko
Dvou přesazených rostlin topinamburů jsme si celý rok 2022 popravdě moc nevšímali. Zálivku nepotřebovaly, hnojení taky ne, z původního srůstu hlíz (cca 4-5 hlíz pod každou původní sazenicí) vyrostly skoro dva metry vysoké, silné a dole se větvící topinambury. Vzhledově připomínaly slunečnice – a také mezi slunečnice patří. Oproti slunečnicím ale mají mnohem menší květy.
V říjnu jsme začali přemýšlet o první sklizni topinamburů. Přemýšlení nakonec trvalo celý měsíc, k vykopání hlíz jsme se odhodlali až 12. listopadu. To už byla nadzemní část topinamburů prakticky uschlá, v půlce října jsme navíc rostliny ve výšce přibližně metr nad zemí zastřihli, aby veškerá energie šla do hlíz.
Vyplatilo se – dvě původní rostliny nám daly skoro plné kolečko hlíz. Část jsme snědli, část jsme zasadili na místo, kde budou růst už trvale. Výběr místa je důležitý, topinambury dokáží rychle zaplevelit i velkou plochu – to se stalo i nám před přibližně 20 lety, kdy jsme s nimi experimentovali poprvé.
Pro výsadbu topinamburů jsme vybrali podzim – hlízy mají delší čas na jarní start a využijí vodu ze zimních srážek. Přitom není třeba se bát, že by je zničily mrazy – v našich podmínkách jsou topinambury plně mrazuvzdorné. Sklízet na novém stanovišti budeme průběžně od podzimu do jara, i proto jsme je nasázeli poměrně hustě – budeme je kopat probírkou, aby vždycky něco zůstalo. Co zůstane, to na jaře opět vyrazí.
Topinambury v kuchyni? Používáme je hlavně místo brambor
Vařené, pečené, smažené jako hranolky, upravené do podoby pyré… Topinambury v kuchyni využijete stejně jako brambory, není třeba ani vymýšlet nějaké speciální recepty. Oproti bramborám není třeba topinambury zbavovat slupky – ta je jemná a slabá. Kratší je i doba vaření – topinambury obsahují mnohem víc vody než brambory, stačí jim čtvrthodina vaření.
Jediná nevýhoda – topinambury je třeba zpracovat do několika dnů od sklizně, pak už začnou být nepoživatelné a nepoužitelné. Na druhou stranu, sklízet je na zahradě můžete prakticky celou zimu.
Topinambury se dají, na rozdíl od brambory, konzumovat i syrové. Dokonce tak mnohem více vynikne jejich lehce oříšková chuť. Třeba v zeleninových salátech – mrkev, petržel, celer, topinambur, jablko… zkuste a uvidíte sami.
Říká se, že kdo chce být zdravý, měl by to stravy zahrnout jednu až dvě hlízy denně. My pro to děláme vše. Co vy? 😉